انواع فیلتر خودرو و ضرورت تعویض آنها

فیلترها از مهم‌ترین قطعات هر خودرو هستند که نقشی بسیار حیاتی در سلامت و عملکرد مطلوب خودرو و به‌ویژه موتور آن ایفا می‌کنند. این قطعات در انواع مختلفی تولید می‌شوند که هر یک کاربرد به خصوصی در خودرو دارد. فیلتر روغن و فیلتر هوا از مهم‌ترین فیلترها هستند.

به جهت عملکرد مناسب فیلترها  و ازآنجایی‌که در صورت تعویض دیرهنگام می‌توانند آسیب‌های جدی به موتور خودرو وارد کنند، لازم است زمان تعویض آنها را بدانیم. علاوه بر این، نوع فیلتر استفاده شده در هر خودرو با توجه به ویژگی‌های آن ممکن است مختلف باشد. شاید فیلتر هوای ایسوزو با فیلتر هوا رنو L90 متفاوت باشد. در مقاله پیش رو با انواع فیلترهای مورداستفاده در خودرو و ضرورت تعویض آنها بیشتر آشنا می‌شویم.

فیلتر هوا

فیلترهای هوا که در جنس‌های متنوعی همچون کاغذ، پنبه و اسفنج تولید می‌شوند، نقش زدودن آلودگی‌ها از هوای ورودی به موتور را دارند و در همین راستا، در قسمت ورودی هوا به موتور خودرو نصب می‌شوند. به‌طورکلی هوا برای احتراق مناسب سوخت و راندمان ماشین به موتور وارد می‌شود. برای این احتراق لازم است ترکیب درستی از سوخت و هوا با هم ترکیب شوند.

فیلتر هوا با جلوگیری از ورود ذرات گردوغبار، حشرات و هر نوع خرده آشغالی به درون موتور، به سالم‌بودن ترکیب احتراق کمک می‌کند. این فیلتر علاوه بر جنس و مواد اولیه متفاوت، از نظر شکل نیز در سه گروه استوانه‌ای، پانل و دایره‌ای تولید می‌شود که هریک برای ماشین مختلفی کاربرد دارد. برای مثال فیلتر هوای ایسوزو معمولاً از نوع استوانه‌ای است.

ضرورت تعویض فیلتر هوا

چرا لازم است فیلتر هوا تعویض شود؟ همان‌طور که پیش‌تر گفتیم فیلتر هوا نقش مهمی در احتراق صحیح سوخت ماشین دارد. پس از مدتی استفاده، به دلیل جذب آلودگی‌های مختلف، فیلتر کثیف شده و عملکرد خود را از دست می‌دهد.  در صورت تعویض دیرهنگام فیلتر هوا با مشکلات زیر روبرو خواهید شد.

  • مصرف بیشتر سوخت خودرو: برای احتراق به سوخت و هوا نیاز است. درصورتی‌که مقدار هوای مناسب از فیلتر هوا عبور نکند، موتور برای احتراق مناسب ناچار به استفاده از سوخت بیشتر است.
  • عملکرد نامناسب خودرو: که در نتیجه ورود هوای ناخالص و آلوده به ترکیب احتراق باعث شده و راندمان خودرو پایین می‌آید.
  • دود سیاه: در صورت ورود هوای آلوده به فیلتر، دود ناشی از سوختن سیاه خواهد بود که برای خودرو، سرنشینان و محیط‌زیست آسیب‌های بدی به همراه خواهد داشت.

فیلتر روغن

فیلتر روغن وظیفه مهم جلوگیری از ورود آلودگی‌های مختلف همچون گردوغبار، ذرات فلزی ناشی از سایش و اصطکاک قطعات و روغن آلوده به داخل اجزای موتور را دارد. این قطعه که معمولاً از جنس سلولز است، به‌قدری حیاتی است که در صورت صحیح نبودن کارکرد آن، عملکرد کل خودرو با مشکل مواجه شده و شاید حتی از کار بیفتد. فیلتر روغن نیز در دو گروه فیلتر روغن پیچی و کارتریجی تقسیم‌بندی می‎شود.

فیلترهای روغن با توجه به ویژگی‌های آنها در گروه خاصی از خودروها استفاده می‎شوند؛ برای مثال فیلتر روغن برخی خودروها مثل فیلتر روغن ماکسیما، مزدا، رونیز و ریو مشابه است.

ضرورت تعویض فیلتر روغن

در مورد نقش مهم فیلتر روغن در عملکرد خودرو صحبت کردیم؛ اما تعویض آن چه ضرورتی دارد؟

  • در صورت فرسوده‌شدن فیلتر خودرو، تمام آلودگی‌ها و ناخالصی‌ها از داخل آن عبور کرده و به موتور می‌رسند و در عملکرد اجزای مختلف آن اختلال ایجاد می‎کنند که این موضوع می‎تواند باعث خرابی موتور نیز گردد.
  • ورود روغن از فیلتر آلوده، کندتر و دشوارتر خواهد بود که به‌زودی موجب سایش قطعات موتور خواهد شد.
  • اگر روغن ماشین تعویض شود؛ ولی همان فیلتر هوای قبلی مورداستفاده قرار گیرد، در مدت‌زمان کوتاهی، روغن جدید نیز آلوده شده و عملکرد آن نامطلوب خواهد بود.

فیلتر کابین

فیلتر کابین نیز از مهم‎ترین قطعات خودرو است که از ورود هرگونه هوای آلوده به داخل کابین جلوگیری می‎کند؛ همچنین این فیلتر هرگونه گردوغبار و ذرات موجود در هوای داخل خودرو را جذب می‎کند و تنفسی پاک و سالم را برای سرنشینان به همراه خواهد داشت. فیلتر کابین غالباً در زیر داشبورد یا زیر پای قسمت راننده قرار می‎گیرد.

تفاوت فیلتر هوا و فیلتر کابین در این است که فیلتر هوا وظیفه جلوگیری از آلودگی‌ها به موتور ماشین را داشته و بر روی آن نیز نصب می‎شود؛ درحالی‌که فیلتر کابین در نقاط مختلفی داخل کابین خودرو قرار می‎گیرد تا از ورود گرد و غبارها و آلاینده‌ها جلوگیری کرده و هوای پاک را برای سرنشینان فراهم کند.

ضرورت تعویض فیلتر کابین

در صورت عدم تعویض به‌موقع فیلتر کابین دچار آسیب‌های جدی به سرنشینان خواهیم بود و این موضوع اهمیت و ضرورت تعویض فیلتر کابین را افزایش می‎دهد. مشکلات زیر در صورت عدم تعویض به‌موقع این فیلتر رخ می‎دهند.

  • عدم ورود هوای پاکیزه به داخل کابین می‎تواند هنگام نیاز به مه‌زدایی اختلال ایجاد کرده و دید راننده را با مشکل مواجه کند.
  • در صورت ورود آلاینده‌ها، سرنشینان با تنفس آن دچار واکنش‌های حساسیتی همچون سرفه و عطسه خواهند شد یا مرتباً از بوی نامطبوع رنج خواهند برد.

فیلتر سوخت

فیلتر سوخت وظیفه جلوگیری از ورود آلودگی‌ها به داخل بنزین خودرو را دارد. این قطعه با مراقبت از انژکتورهای سوخت، مانع ورود هرگونه شن و ذرات زنگ‌زدگی به سوخت می‎شود و در نتیجه باعث افزایش طول عمر خودرو شما می‎گردد.

ضرورت تعویض فیلتر سوخت

همچون سایر فیلترهایی که تا اینجا مطرح کردیم، فیلتر سوخت نیز باید مرتباً تعویض شود تا مشکلاتی که در ادامه گفته می‎شود، رخ ندهند.

  • در صورت آلوده‌شدن فیلتر سوخت و عدم تعویض به‌موقع آن، قطعاتی همچون انژکتورها و پمپ‌بنزین دچار آسیب شده و ضرر مالی زیادی به صاحب خودرو وارد می‎شود.
  • عملکرد جریان سوخت و در پی آن عملکرد خودرو، در صورت بسته‌شدن راه فیلتر سوخت دچار اختلال خواهند شد و شتاب خودرو را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. حتی ممکن است استارت‌زدن ماشین و روشن‌شدن آن همراه با تأخیر باشد.

جمع‎بندی

به طور کلی فیلترهای مختلفی در خودرو در کاربردهای متفاوتی ایفای نقش می‎کنند. این محصولات در انواع مختلف نظیر فیلتر هوا، روغن، سوخت و کابین وجود دارند.

فیلترها در خودرو وظیفه جلوگیری و جذب آلودگی بخش‎های مختلف را دارند که می‎تواند نقش مهم و حیاتی‎ای در سلامتی قطعات ماشین ایفا کند. به دلیل اهمیت این فیلترها، لازم است در زمان مناسب آنها را تعویض کرد تا عملکرد خودرو با مشکل مواجه نشود.

admin
ارسال دیدگاه